EMEKLİLİKTE MECLİSE TAKILANLAR
- ASLI KAHVECİ
- 10 Oca 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 14 Oca 2023

Aslı Kahveci
Yıllardır iktidarı ile muhalefeti ile siyaseti meşgul eden bir hak mücadelesinin adıdır Emeklilikte Yaşa Takılanlar. Çözümünde anlaşılsa da çözülmemekte direnen bu kördüğümün 24. Yılına girmiş bulunmaktayız. İktidar müjdeyi vermekle birlikte henüz meclise bir çalışma sunmadı. Yani Emeklilikte Yaşa Takılanlar bu kez de meclise takıldılar. Peki bu aşamaya nasıl gelindi? Gelin hep birlikte hafızamızı biraz tazeleyelim ve EYT mağdurlarının yol hikayesini hatırlayalım.
Her şey 8 Eylül 1999 tarihinde başladı. Meclisten geçirilen bir emeklilik yasası ile milyonlarca çalışanın emeklilik tarihi yıllar sonrasına ötelendi. Yıllar içinde yapılan düzenlemeler çalışanlar aleyhine yapılmaya devam etti. 2008 yılında bu kez aylık bağlama oranları %70 ten %36 ya düşürüldü. Prim gün sayısı artırıldı. Ellerinden alınan hakları için EYT mağdurları büyük bir mücadeleye başladılar. O güne kadar bireysel mücadele edilirken 2015 yılında dernekler kuruldu ve örgütlü mücadelede start verildi.
İktidar önce EYT mağdurlarını görmezden geldi, sonra da hedef gösterme yolunu seçti. 2018 yılında hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de dönemin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından “çift dikiş maaş peşinde koşmakla” suçlandılar. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT düzenlemesini kastederek “seçimi kaybetsem bile yokum” dedi.
İktidarın bu katı tutumu EYT mağdurlarını vazgeçiremedi. Peş peşe mitingler yapıldı, açıklamalar yayınlandı. Sosyal medyada hemen her gün gündem oldular. EYT Mağdurlarının kurduğu derneğin Başkanı Gönül Boran Özüpak liderliğinde bir heyet mecliste temsil edilen partilerle tek tek görüştü. Bu görüşmeler sonuç getirdi ve 24 Haziran 2018'deki cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçim öncesi çeşitli partiler bu konuda açıklamalar yaptı, MHP seçim beyannamesinde "Emeklilikte yaşa takılan kardeşlerimizin mağduriyetini gidereceğiz" dedi.
Ekim ayında İYİ Parti'nin emeklilikte yaşa takılanlara yönelik araştırma önergesinin görüşülmesine dair önerisi TBMM Genel Kurulu'nda CHP, İYİ Parti, HDP ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi.
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Cumhur İttifakı'nın yerel seçimde sürmeyeceğine dair açıklamalar yaptığı dönemde yaşanan bu gelişmenin ardından milletvekillerini taslağı desteklemeye yönlendiren MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, Bahçeli tarafından görevden alındı sonrasında araştırma önergesi TBMM Genel Kurulu'na geldiğinde AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.
EYT konusunda bir diğer teklif de İYİ Parti tarafından Aralık ayında verildi, MHP, EYT kanun teklifini AKP ile birlikte yine reddetti.
Bu sırada EYT mağdurlarınca kurulan dernekler 2020 yılında federasyon çatısı altında birleşti ve ağırlığını siyasette iyiden iyiye hissettirdi.
Seçimin yaklaşması ile birlikte EYT mağdurlarının da oy kullanacağı gerçeği ile yüzleşen iktidar Sezar’ın hakkını Sezar’a vermeye karar verdi. Hazineye yük getirir açıklamaları yerini yaş şartının kaldırılması bu bütçeye kaldıramayacağı yük getirmez açıklamalarına bıraktı.
Nihayetinde hükumet ve ortağının geri adım atmasıyla umutlar yeşerdi.
Örgütlü mücadele, sosyal medyanın gücü, yazılı-görsel medyanın desteği ve yaklaşan seçim atmosferi çözülemez denilen EYT sorununu çözüm aşamasına getirdi.
Ancak emekli olmak için umut yetmiyor. Kanunun meclisten geçmesi de gerekiyor. 3 Ocak Salı günü açılan mecliste gözler genel kuruldaydı ancak gündemde EYT yoktu. Bugün üzerinden bir hafta daha geçmesine rağmen yine ufukta EYT düzenlemesi yok. Son olarak Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş “EYT ile ilgili çalışmaları bitireceğiz ama bizden tarih istemeyin” dedi. Oysa EYT mağdurlarına verilen sözler arasında bu ay içerisinde teklifin yasalaşacağı ve şubat ayında ilk maaşlarını alacaklarıydı. Bu da mücadelenin bitmediğini gösteriyor. Hükumet bu seçimde bu kadar oy kaybını göze alacak mı hep birlikte göreceğiz.
Comments